sábado, 16 de julio de 2011

Portfolio

El portfolio ha estat tradicionalment l'eina de presentació dels arquitectes per a mostrar els seus projectes més interessants i rellevants a futurs clients com a evidència de les seves competències, habilitats i experiències, d'una manera més documentada i explícita que no un clàssic currículum vitae. També fotògrafs, models, artistes, periodistes, dissenyadors gràfics realitzen el seu book per a la mateixa fi.
Al món educatiu, es van començar a utilitzar els portfolios als anys 70 als Estats Units, quan es buscaven nous instruments d'avaluació més efectius per a evidenciar el progrés de l'alumnat més enllà dels tradicionals exàmens.

L'alumnat d'Educació Visual i Plàstica fa temps que l'han integrat a la seva aula. Scrapbooks, dossiers, carpetes (d’anelles, classificadores etc) són altres experiències en la mateixa línia d'aportar evidències d'aplicació dels aprenentatges.

Alguns dels àmbits on l'ús del portfolio està ja fortament implantat són la formació inicial del professorat, formació professional, educació universitària a USA i Austràlia, i a Europa, especialment, a Gran Bretanya i Holanda. A Catalunya, la UOC, la UPC han iniciat projectes i a Espanya també s'ha creat una xarxa del Ministeri d'Educació i Ciència pel desenvolupament d'eportfolios.

Definició
Existeixen nombroses definicions de l'eportfolio, en funció dels tipus i la seva finalitat, i això sovint porta a la confusió. En termes general, l'eportfolio és una col.lecció digital personal d'informació que descriu i il.lustra l'aprenentatge d'una persona, l'experiència professional i les seves fites.

Segons Helen Barrett (2009)
Un eportfolio és una col.lecció d'evidències que mostra el teu viatge d'aprenentatge en el temps. Els portfolios poden fer referència a camps acadèmics específics o a l'aprenentatge de per vida. Les evidències poden incloure mostres d'escrits, fotos, vídeos, treballs de recerca, observacions de professorat i companys, i /o reflexions. L'aspecte fonamental d'un eportfolio és la teva reflexió sobre les evidències, perquè les has seleccionades i què has après del procés de desenvolupar l'eportfolio.


A continuació us convido a endinsar-vos en aquest món a través de la llicència de la Sònia Guilana http://www.xtec.cat/~sguilana/e-portfolio.html. Cal que llegiu, inspeccioneu i navegueu. Trobareu molta informació a continuació:
http://blocs.xtec.cat/portfolioproject/some-thoughts/

Hi ha també un grup de treball a XTEC sobre els portfolios i us recomano que hi navegueu per veure experiències vàries: http://blocs.xtec.cat/portfolio/


Entrevista a Sònia Guilana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario